Free shipping for orders over $59. $5.00 USPS Shipping on $25+ !
My Cart
0.00
My Cart
0.00
Blog

KATILAŞMA SIRASINDA KALIP SICAKLIĞININ DÖKÜM-KALIP ARA YÜZEY ISI TRANSFER KATSAYISINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ Bahadır HOZİKLİGİL PDF Ücretsiz indirin

KATILAŞMA SIRASINDA KALIP SICAKLIĞININ DÖKÜM-KALIP ARA YÜZEY ISI TRANSFER KATSAYISINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ Bahadır HOZİKLİGİL PDF Ücretsiz indirin

4.2.Buhar Sıkıştırmalı Isı Pompası Isı pompalarının büyük çoğunluğu buhar sıkıştırmalı çevrim prensibine göre çalışır. Buhar sıkıştırmalı ısı pompasına ait çevrim şeması Şekil 4.3. De ideal buhar sıkıştırmalı ısı pompasının çevrimi Basınç-entalpi diyagramında gösterilmiştir. Deneyin Amacı Binalarda ısıtma amaçlı kullanılan bir panel radyatörün ısıtma gücünü oda sıcaklığından başlayıp kararlı rejime ulaşana kadar zamana bağlı olarak incelemektir. B A S I N Ç ve RÜZGARLAR B A S I N Ç ve RÜZGARLAR Havadaki su buharı ve gazların, cisimler üzerine uyguladığı ağırlığa basınç denir. 6 vi TEŞEKKÜR Çalışmalarım boyunca değerli yardım ve katkılarıyla beni yönlendiren hocam Yrd. Dr\. Hızlıca üye ol, geniş PinUpbet güncel adres!5@PinUpbethttps://PinUpcasino-tr.com/;PinUpbet yelpazesine erişiminin tadını çıkar. PinUp türkiye\. Hüseyin USTA ya ve yine kıymetli tecrübelerinden faydalandığım Yrd. Dursun Göğşen e, hiçbir zaman desteklerini esirgemeyen aileme ve ismini sayamadığım arkadaşlarıma teşekkürü bir borç bilirim. 8 viii TEŞEKKÜR Çalışmalarım boyunca değerli yardım ve katkılarıyla beni yönlendiren tez danışmanlarım Doç.

  • Su akıları farklı besleme sıcaklıkları, besleme konsantrasyonları, vakum basınçları ve akış hızlarında ölçülmüştür.
  • 2.kademe hız arttıkça ara yüzey ısı transfer katsayısının değerlerinin yükseldiğini belirlemişlerdir.
  • Metal-kalıp ara yüzeyinde temasın ilerlemesi Ara yüzey boyunca ısı transferi ısı transfer katsayısı, h, tarafından belirlenir.
  • Fakat by-pass edilen hava miktarı ne kadar arttırılırsa sistemin kurutma verimi de o kadar düşmektedir(şekil 4.15)[44].

Davies [Davies, 1980] metal kalıba yaptığı dökümlerde metalin statik basıncının ısı transfer katsayısının değeri üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Benzer etki Taha ve arkadaşları [Taha ve ark, 2001] tarafından da belirtilmiştir. Nishida ve Matsubara [Nishida ve Matsubara, 1976] dikey çelik kalıba dökülen metal üzerine 250 kg ile kg arasında basınç uygulayarak ısı transfer katsayısı üzerine temas basıncının etkisini araştırmışlardır. Gibi parametrelerin doğru bilinmesine ve uygun şartların belirlenerek kullanılmasına bağlıdır. Bu çalışma metal kalıp-döküm parça ara yüzey ısı transfer katsayısının kalıp sıcaklığına bağlı olarak değişimini incelemek ve bu değişime sebep olan etkili mekanizmaları ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Ölçülen sıcaklıklardan döküm parça-kalıp ara yüzey ısı transfer katsayıları hesaplanmıştır. Daha sonra ara yüzey ısı transfer katsayısını etkileyen mekanizmalar tespit edilmiştir. Döküm parçanın katılaşması sırasında ara yüzey ısı transferi ile ilgili literatür bilgileri Bölüm 2 de detaylı olarak incelenmiştir. Ara yüzey ısı transfer katsayısının belirlenmesinde kullanılan matematik model Bölüm 3 ve deneylerde kullanılan malzemeler, ekipmanlar ve metotlar Bölüm 4 de verilmiştir. Deneysel çalışmalardan elde edilen sonuçlar Bölüm 5 de sunulmuştur. Sonuçlar ve bu konuda yapılacak araştırmalara yönelik tavsiyeler ise Bölüm 6 da verilmiştir. Çekirdeklenmeden sonra katılaşmanın ilerlemesi ile metal çeker ve kalıp ısındığı için genleşir.

Yaygın olarak plastik ve paslanmaz çelik kullanılmıştır [4]. 27 12 geliştirilen prototip sistemin (ters ozmos su arıtma için tek kademeli düşük sıcaklıklı SORÇ) maliyetini azaltmaktadır. Safavi ve Mohammadi[24] yüksek konsantrasyonlu NaCl sulu çözeltiler kullanarak vakumlu membran damıtma (VMD) üzerine yoğunlaşmışlardır. Yeni bir membran modülü tuzlu sudan tuzu arıtma işlemini iyileştirmek için araştırılmış ve deneyler 0,2µm boyutunda gözeneklere sahip olan ticari polipropilen bir membran kullanılarak yapılmıştır. Tuz arıtmada vakumlu membran damıtma(vmd) nin performansını artırmak ve daha iyi bir akı sağlamak için performans üzerine işletim parametrelerinin etkileri çalışılmıştır. Su akıları farklı besleme sıcaklıkları, besleme konsantrasyonları, vakum basınçları ve akış hızlarında ölçülmüştür. Yeni konfigürasyon daha iyi karışım sağlamakta ve bu da ısı ve kütle transfer katsayılarını artırmakta ve sonuç olarak sıcaklık ve konsantrasyon polarizasyon etkilerini azaltmaktadır [24]. Gude ve Nirmalakhandan[25] düşük sıcaklıklı faz dönüşümlü bir tuz arıtma süreç konfigürasyonu sunmuşlardır. Bu konfigürasyon herhangi bir mekanik enerji girdisi olmaksızın barometrik başlık tarafından oluşturulan vakum seviyesine yakın basınçlar altında ortam sıcaklığına yakın seviyelerde tuzlu suyun buharlaştırılmasını sağlamaktadır.

Bu asbestli bölüm, beton kısımdan ayrılmıştır ve havuz tarafından kolonlarla desteklenmiştir. Çatı şeklindeki yapının tepe noktası iki karşılıklı cam kapak için mafsal vazifesi görecek şekilde silikon kauçuk keçeler kullanılarak şekillendirilmiştir. Bu tasarımda tuzlu su akışı sürekli olduğu için tabanın iyi eğimlendirilmesi gerekmektedir. Nispeten uzun damıtıcılarda, sistemin içinde 2-3 cm derinliğinde su bulunduğundan emin olmak için havuz içinde bir boydan bir boya l veya 1,5 m aralıkla setler oluşturulur. Öyleci, eğimli damıtıcının uzunluğu boyunca sürekli bir tuzlu su akısı vardır. Bu tasarım oldukça iyi sonuçlar vermiştir ve birkaç ufak değişiklikle Avustralya’da birçok uygulamada kullanılmıştır. Dizaynda maliyeti artıran en önemli sorun camın fiyatıdır. Sera camı en ucuz olanıdır, fakat her ebatta olmaması hücrelerin genişliğini sınırlar [4].

47 32 sonucunda, damıtma havuzundaki su derinliğinin mümkün olduğu kadar az olması gerektiğine karar verilmiştir. Bu nedenle İspanya’da ki sistemde 10 cm.lik bir su derinliği uygulanmıştır. Havuz taban sistemini sızdırmaz hale getirmek için asfalt, şeritler halinde yüzeylere yapıştırılmıştır. Cam destekleri ve toplama olukları, prekast elemanlar içinde şekillendirilmiştir. Asfalt mastik malzeme, eklem yerlerindeki sızdırmazlığı sağlamak için kullanılmıştır. Şekil 3.6.e de gösterilmiş olan damıtıcı, 0,1 mm Tedlar Plastikle örtülmüştür. Örtü kenarları, butil kauçuk havuz tabanı ile beraber hava sızdırmaz bir ortam oluşturmak için beton havuz kenarlarının içine gömülür. Damıtıcı içindeki hava ufak bir fan yardımı ile 6 mmss basınç altında tutularak örtünün şişirilmesi sağlanır. Şişirilerek örtüye verilen silindirik formun sahip olduğu şekil avantajı ile sistem performansının artırılması yoluna gidilmiştir. Silindirik örtü formu ile aynı havuz alanı için damıtıcının güneşe maruz kaldığı örtü yüzey alanı artar.

Leave your thought